17 Mart 2013 Pazar

Haftanın Önerileri#2:Televizyonu Bırakın, Bunları Deneyin

Ailelerin en şikayet ettiği konulardan birisi; çocuklarını televizyon başından ayıramamak. Televizyonun hem sosyal, hem zihinsel yönden o kadar çok zararı var ki.. Hepsinden bahsederek konuyu dağıtmayayım şimdilik. En temeli ve benim açımdan en ürkütücü olanlarından biri çocuklarda "dikkat dağınıklığı" ya da "dikkat eksikliği"ne yol açabilmesi. Bununla ilgili olarak sosyal mecralarda paylaşılan bir resmi de buraya eklemek istiyorum. 


Günde 1 saatten az ve 3-4 saatten fazla tv izleyen çocukların resimleri
Sizce de son derece açık ve dramatik değil mi?

"Televizyonun başından kalk, odana gidip resim yap/ödevini yap/oyun oyna." gibi bir istekte bulunmak çocuğu bu televizyon bağımlılığından kurtarmak için bir çözüm yolu değil kesinlikle. Çocuklara "yetişkin bakış açımız"la baktığımızda kendi sorumluluklarını kendilerinin bilmelerini, uygulamalarını bekliyoruz ama burda da çözüm yolu başka konularda olduğu gibi 'sabır'la "model olmak"tan geçiyor. Peki bunun için ne yapacağız?

1.Çocuğu televizyon başından kaldırıp televizyonun başına kurulmak:
En güzel model olma yolu :) Siz böyle yaparak zaten çocuğa "televizyon eğlenceli bir şeydir, zamanımı televizyondaki dizilere ayırmaya tercih ediyorum, televizyonu izlenmeye ve zaman ayırmaya değer buluyorum." mesajını vermiş oluyorsunuz. 

2.Çocuğu televizyon başından kaldırıp odasına göndermek ve ödevini yapması için söylenmek/bağırmak:
Sanırım 1. maddeden daha etkin bir yol. Çünkü en azından ebeveyn olarak siz de televizyon başından kalkma zahmetini/büyüklüğünü gösterdiniz. Çocuğa müdahale etmek için dizinin reklam arasını değerlendirdiyseniz orasını bilemem tabi. Her gününüz bu şekilde bir inatlaşmaya dönüşüyorsa çocuk zamanla sizin uyarılarınıza duyarsızlaşacak, sizi duymaz başka bir deyişle takmaz hale gelecektir.
Anne ve baba (varsa diğer büyükler) salonda televizyon izlerken, odasında oyun oynamaya gönderilen çocuk cezalandırıldığını, yalnız bırakıldığını hissediyor olabilir. 

3.Çocuğu televizyon başından kaldırıp neler yapabileceği konusunda ona rehber olmak:
İşte bu yazının konusu! Çocuğunuz için televizyonun zararlı olduğunu düşünüyorsanız, siz de televizyondan uzaklaşacak ve onunla kaliteli (anlamlı) zaman geçirmek için çaba göstereceksiniz. Çocuğunuz yaş itibariyle tek başına oyun kuramıyorsa ya da kişilik özelliği olarak sosyal bir çocuksa, etrafındaki insanların onu doğru yönlendirmesine ihtiyacı vardır. Bu zamanı geçirebilmek için birkaç etkinlik önerisi:

*Ona kitap okuyun, o da size kitap okusun. Hatta özellikle o size kitap okusun.

Hep birlikte kitap okuyan bir aile.
İmkansız mı görünüyor?

Kitap okuma, sadece yatma saatine özgü bir davranış gibi algılansa da (sanırım bu da yabancı filmlerin etkisi) her zaman yapılabilecek bir etkinlik. Ve çocuğunuz okul öncesi çocuğu da olsa ona asla "sen küçüksün, okumayı bilmiyorsun ki." yaklaşımında bulunmayın. Resimlerine bakarak size kitabı anlatsın, size kitabı okuduğuna inansın. Bunun özgüveni ve 1. sınıfta edineceği okuma becerilerini ne kadar geliştirdiğine inanamazsınız. 


 Sınıfta bazen özel okuma saatleri yapıyorum. 
Çocuklar da bunu aralarında bir "kitap kulübü" kurarak 
ilerletmeye karar verdiler.
  (Tabi ben burada fotoğraf çekerek dikkat dağıtan öğretmen oluyorum.)

*Evinizde bulunan eski kitap, defter, dergi, gazete, market broşürü, yazılı ne varsa bunları bir araya getirin. Bunlar dışında ihtiyacınız olan malzemeler; makas,yapıştırıcı, masa ve (klişe de olsa) hayalgücü.
Birlikte harfleri kesin, çocuğunuzun ismini oluşturun. Sayıları kesin, karıştırın, o sıraya dizsin. Yiyecek resimlerini kesin, sebze mi meyve mi gruplandırsın. Çeşitli renklerde nesneler kesin, renklerine göre gruplandırsın. Çok girintili-çıkıntılı bir resmi kesemiyorsa (ve kesemediği için morali bozuluyorsa), resmin etrafına bir daire çizin ve o daireyi kessin. Kestiğiniz resimleri başka bir kağıda yapıştırarak bir kolaj çalışması oluşturun.

Ya da sevdiği bir hayvan seçin, eski bir deftere bu hayvanla ilgili bulabildiğiniz tüm resimleri ve bilgileri zamanla ekleyin. (yabancıların scrapbook olarak adlandırdıkları bir nevi albüm çalışması) 

*Birlikte jimnastik/spor yapın.
Havalar kötüyse giyin eşofmanlarınızı, alın yanınıza su şişelerinizi, açın en sevdiğiniz şarkıyı, evde halının üstünde spor yapın. Hareketsiz yaşam biçiminin sebep olduğu pek çok hastalık var, bunlardan korunabilmenin en ucuz ve kolay yolu spor yapmak. Biz sınıfta her gün yapmaya çalışıyoruz. (laf aramızda biz biraz fazla enerjimizi atmak için yapıyoruz da)
İsterseniz aşağıya eklediğim linkten spor yapma videolarını izleyebilirsiniz. Gerek 3-6 yaş, gerek ilkokul çağı, gerek yetişkin, gerek yaşlılar için kısa egzersiz videoları var.

http://beslenme.saglik.gov.tr/index.php?lang=tr&page=25

*Devamı gelecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder